FRITATTA ZE SZPINAKIEM Fritatta ze szpinakiem KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia włoska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.08)6 Kasia@MilionSmaków Fritatta to danie dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ten jajeczny przysmak najbardziej smakuje mi z sezonowymi warzywami, np. z pomidorami i bazylią. W oczekiwaniu na rozpoczęcie warzywnego sezonu na szczęście mamy mrożonki :) Poniżej przepis na pyszną fritattę z mrożonym szpinakiem - pikanterii temu daniu dodaje ser brie i podsmażona cebulka. SKŁADNIKI 300 g szpinaku mrożonego3 szt. jajek1½ szt. cebuli6 łyżek sera brie1 łyżeczka oliwy z oliweksólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Na suchej patelni rozmroź 300 g szpinaku. Na drugiej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i podsmaż na złoto posiekane półtora cebuli. Do cebuli dodaj rozmrożony szpinak oraz kawałki sera brie. Mieszaj aż ser się rozpuści a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle przypraw żeby zniwelować nieco mdły smak szpinaku. W szklance dokładnie rozkłóć 3 jajka. Wrzuć jajka na patelnię z warzywami i całość dokładnie wymieszaj. Patelnię przykryj i duś danie na małym ogniu aż się nieco zetnie.