FRITTATA CAPRESE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.39)
Wyjątkowe śniadanie z jajek. Słowo frittata pochodzi z włoskiego i można je tłumaczyć jako ciasto z jajek. Dość często frittata jest mylona z omletem, a w niektórych definicjach stanowi po prostu jeden z jego typów. Jako główne cechy odróżniające frittate od omletu podaje się najczęściej te:
- frittata zawiera co najmniej jeden składnik który jest dodawany i mieszany z jeszcze surowymi jajkami (pomijając przyprawy)
- smaży się ją znacznie dłużej niż omlet i w niższej temperaturze
- frittata nie jest składana na pół w trakcie smażenia i często nie jest nawet przewracana na drugą stronę
Dla nas jednak najważniejsze jest, że frittaty są sycące i smaczne - a ta, w wersji klasycznej, na pewno spodoba się każdemu.
Zdecydowanie ciekawsze danie niż zwykła, standardowa jajecznica.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

pomidor

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki mleka 2%

1 opakowanie sera mozzarella

masło (do smażenia)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
153
7,6%
Bialko
9,6g
6,4%
Weglow...
2,1g
1%
Tluszcze
11,6g
19,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Sparz pomidora i ściągnij z niego skórę i pokrój w drobne kawałki
  2. Do miski wbij jajka i roztrzep je
  3. Dodaj mleko, oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj
  4. Mozzarellę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce i dodaj do masy jajecznej razem z pociętymi liśćmi bazylii
  5. Wymieszaj
  6. Na patelni rozgrzej masło
  7. Wlej masę jajeczną
  8. Dodaj kawałki pomidora i przykryj patelnię pokrywką
  9. Smaż w dość niskiej temperaturze przez około 15 minut aż masa się zetnie również od góry
  10. Podawaj gorące ze świeżym pieczywem


Frittata caprese Przepis

Frittata caprese Przepis

Frittata caprese Przepis