FRITTATA CAPRESE Frittata caprese KATEGORIE Śniadania Kuchnia włoska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.19)13 Michał@MilionSmaków Wyjątkowe śniadanie z jajek. Słowo frittata pochodzi z włoskiego i można je tłumaczyć jako ciasto z jajek. Dość często frittata jest mylona z omletem, a w niektórych definicjach stanowi po prostu jeden z jego typów. Jako główne cechy odróżniające frittate od omletu podaje się najczęściej te: - frittata zawiera co najmniej jeden składnik który jest dodawany i mieszany z jeszcze surowymi jajkami (pomijając przyprawy) - smaży się ją znacznie dłużej niż omlet i w niższej temperaturze - frittata nie jest składana na pół w trakcie smażenia i często nie jest nawet przewracana na drugą stronę Dla nas jednak najważniejsze jest, że frittaty są sycące i smaczne - a ta, w wersji klasycznej, na pewno spodoba się każdemu. Zdecydowanie ciekawsze danie niż zwykła, standardowa jajecznica. SKŁADNIKI 2 szt. jajek1 pomidor1 łyżka świeżej bazylii1 łyżka oliwy z oliwek3 łyżki mleka 2%1 opakowanie sera mozzarellamasło (do smażenia)pół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 153 7,6% Bialko 9,6g 6,4% Weglow... 2,1g 1% Tluszcze 11,6g 19,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 364 18,2% Bialko 23g 15,3% Weglow... 4,9g 2,5% Tluszcze 27,7g 46,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Sparz pomidora i ściągnij z niego skórę i pokrój w drobne kawałkiDo miski wbij jajka i roztrzep jeDodaj mleko, oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszajMozzarellę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce i dodaj do masy jajecznej razem z pociętymi liśćmi bazyliiWymieszajNa patelni rozgrzej masłoWlej masę jajecznąDodaj kawałki pomidora i przykryj patelnię pokrywkąSmaż w dość niskiej temperaturze przez około 15 minut aż masa się zetnie również od góryPodawaj gorące ze świeżym pieczywem