FRITTATA Z BOCZKIEM I SEREM Frittata z boczkiem i serem KATEGORIE Śniadania Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.08)6 Michał@MilionSmaków Taka frittata to doskonały zamiennik tradycyjnej jajecznicy na boczku. Pyszne danie śniadaniowe, które w dodatku jest bardziej sycące i na dłużej zaspokaja uczucie głodu. Trudność zrobienia jest taka sama jak zwykłej jajecznicy, no, może nawet robi się łatwiej, bo nie trzeba mieszać ;) SKŁADNIKI 50 g wędzonego boczku2 szt. jajek3 łyżki mleka 2%1 łyżka mąki pszennej50 g sera żółtegopół łyżki masłapół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 249 12,4% Bialko 13,1g 8,8% Weglow... 4,8g 2,4% Tluszcze 19,3g 32,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 677 33,8% Bialko 35,8g 23,8% Weglow... 13,2g 6,6% Tluszcze 52,6g 87,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokrój boczek w drobną kostkę Podsmaż go na suchej patelni aż się przyrumieni (około 3-4 minut). Odłóż część boczku do posypania frittaty na koniec Wbij jajka do miski Dobrze je roztrzep (najlepiej trzepaczką, albo widelcem) aż będą lekko puszyste Dodaj mleko, mąkę, sól i pieprz Pokrój ser w drobną kostkę i dodaj do jajek Dorzuć boczek i delikatnie wymieszaj Na patelnię po boczku dodaj trochę masła Wlej masę jajeczną i przykryj pokrywką Smaż na średnim ogniu około 15 minut aż góra zacznie się ścinać (powinna pozostać lekko wilgotna) Podawaj gorące i posypane boczkiem