FRITTATA Z BOCZKIEM I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.9)
Taka frittata to doskonały zamiennik tradycyjnej jajecznicy na boczku. Pyszne danie śniadaniowe, które w dodatku jest bardziej sycące i na dłużej zaspokaja uczucie głodu.
Trudność zrobienia jest taka sama jak zwykłej jajecznicy, no, może nawet robi się łatwiej, bo nie trzeba mieszać ;)


SKŁADNIKI

50 g wędzonego boczku

2 szt. jajek

3 łyżki mleka 2%

1 łyżka mąki pszennej

50 g sera żółtego

pół łyżki masła

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
249
12,4%
Bialko
13,1g
8,8%
Weglow...
4,8g
2,4%
Tluszcze
19,3g
32,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój boczek w drobną kostkę
  2. Podsmaż go na suchej patelni aż się przyrumieni (około 3-4 minut). Odłóż część boczku do posypania frittaty na koniec
  3. Wbij jajka do miski
  4. Dobrze je roztrzep (najlepiej trzepaczką, albo widelcem) aż będą lekko puszyste
  5. Dodaj mleko, mąkę, sól i pieprz
  6. Pokrój ser w drobną kostkę i dodaj do jajek
  7. Dorzuć boczek i delikatnie wymieszaj
  8. Na patelnię po boczku dodaj trochę masła
  9. Wlej masę jajeczną i przykryj pokrywką
  10. Smaż na średnim ogniu około 15 minut aż góra zacznie się ścinać (powinna pozostać lekko wilgotna)
  11. Podawaj gorące i posypane boczkiem


Frittata z boczkiem i serem Przepis

Frittata z boczkiem i serem Przepis