FRITTATA Z BROKUŁAMI Frittata z brokułami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.7)22 Michał@MilionSmaków Frittaty i omlety to moje ulubione śniadania. Robi się je szybko a są pożywne i sycące. Taki dobry początek dnia. Dziś frittata na zielono - z brokułami, które dobrze komponują się z serem i jajkiem. SKŁADNIKI 3 szt. jajek1 łyżka oliwy z oliwek3 łyżki mleka 2%pół sera mozzarella1 szklanka brokułów1 łyżeczka solipół łyżeczki mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 10,1g 6,7% Weglow... 3g 1,5% Tluszcze 11,6g 19,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 317 15,8% Bialko 20,4g 13,6% Weglow... 6,1g 3% Tluszcze 23,5g 39,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotuj w garmku wodę z połową łyżeczki soliWrzuć brokuły i gotuj pod przykryciem około 4 minutPo wyjęciu z wrzątku włóż je na minutę do zimnej wodyWbij jajka do miski i dobrze je roztrzep (np. widelcem)Dodaj oliwę, mleko oraz sól i pieprz i dobrze wymieszajRozpuść masło na patelniDo jajek dodaj starty ser i wlej na patelnięDodaj brokuły (wilekość kawałków takie jak lubisz, ja różyczki rwę na pół)Przykryj patelnię pokrywką Smaż około 15 minut w dość niskiej temperaturze aż jajka się zetną od góry (bez mieszania i przewracania)Najlepiej smakuje z pieczywem ;)