FRITTATA Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Kolejna frittata jako szybka kolacja po męczącym dniu. Lekka i warzywna - z dodatkiem papryki, pieczarek i czerwonej cebuli. Zrobicie ją błyskawicznie i bez wysiłku a zapewni sycący posiłek.


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

cebula czerwona

3 szt. pieczarek

pół czerwonej papryki

3 szt. pomidorów suszonych

bazylia świeża

pieprz czarny mielony

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
100
5%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
4,1g
2%
Tluszcze
6g
10%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka roztrzep w misce widelcem. Dodaj posiekaną w piórka czerwoną cebulę, pocięte w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę, suszone pomidory i bazylię. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
  3. Wlej mieszankę jajeczną, przykryj pokrywką i smaż aż jajka się zetną a cała masa delikatnie się zarumieni. 
  4. Podawaj posypane listkami świeżej bazylii


Frittata z papryką i pieczarkami Przepis