FRITTATA Z RZEŻUCHĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
W zasadzie to klasyczna frittata, której najważniejszym składnikiem jest rzeżucha. A to sprawia że smakuje zupełnie inaczej ;)
W końcu, czy można pomylić smak rzeżuchy z czymkolwiek innym?


SKŁADNIKI

3 szt. pieczarek

4 szt. białek jajek

3 szt. żółtek

2 łyżki mąki orkiszowej

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

3 łyżki rzeżuchy

ser mozzarella

1 łyżka masła klarowanego (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
184
9,2%
Bialko
12,7g
8,4%
Weglow...
4,3g
2,2%
Tluszcze
12,7g
21,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz pieczarki i pokrój je w drobne kawałki. (można też w plasterki ale ja wolę drobniej)
  2. Wbij białka do miski i roztrzep (najlepiej trzepaczką do jajek lub mikserem) aż zwiększą objętość ale dalej pozostaną płynne - nie chcemy sztywnej piany.
  3. Wymieszaj z żółtkami, mąką orkiszową, solą i słodką papryką.
  4. Dodaj pieczarki i posiekaną rzeżuchę i delikatnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej masło na patelni i wlej masę.
  6. Powkładaj równomiernie pokrojoną w kostkę mozzarellę.
  7. Smaż na średnim ogniu przykryte pokrywką aż jajka na górze się zetną (można też wstawić patelnię do piekarnika jeśli masz odpowiednią).
  8. Na koniec można jeszcze tuż przed podaniem posypać świeżą rzeżuchą.


Frittata z rzeżuchą Przepis

DODAJ KOMENTARZ