FRITTATA Z RZEŻUCHĄ Frittata z rzeżuchą KATEGORIE Śniadania Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków W zasadzie to klasyczna frittata, której najważniejszym składnikiem jest rzeżucha. A to sprawia że smakuje zupełnie inaczej ;) W końcu, czy można pomylić smak rzeżuchy z czymkolwiek innym? SKŁADNIKI 3 szt. pieczarek4 szt. białek jajek3 szt. żółtek2 łyżki mąki orkiszowejpół łyżeczki soli1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej3 łyżki rzeżuchy1 ser mozzarella1 łyżka masła klarowanego (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 184 9,2% Bialko 12,7g 8,4% Weglow... 4,3g 2,2% Tluszcze 12,7g 21,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 423 21,2% Bialko 29,1g 19,4% Weglow... 10g 5% Tluszcze 29,1g 48,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz pieczarki i pokrój je w drobne kawałki. (można też w plasterki ale ja wolę drobniej) Wbij białka do miski i roztrzep (najlepiej trzepaczką do jajek lub mikserem) aż zwiększą objętość ale dalej pozostaną płynne - nie chcemy sztywnej piany. Wymieszaj z żółtkami, mąką orkiszową, solą i słodką papryką. Dodaj pieczarki i posiekaną rzeżuchę i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni i wlej masę. Powkładaj równomiernie pokrojoną w kostkę mozzarellę. Smaż na średnim ogniu przykryte pokrywką aż jajka na górze się zetną (można też wstawić patelnię do piekarnika jeśli masz odpowiednią). Na koniec można jeszcze tuż przed podaniem posypać świeżą rzeżuchą.