GĘŚ PIECZONA Z KASZTANAMI I JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 300 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek.
Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad.


SKŁADNIKI

gęś (u mnie 4,5 kg)

300 g kasztanów jadalnych

5 szt. jabłek (dużych)

3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)

pół szklanki piwa jasnego

1 łyżka masła

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki majeranku

sól

pieprz czarny mielony

pół szklanki bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Dobrze umyj kasztany i natnij je nożemy na krzyż od strony białej plamki
  2. Połóż je na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut
  3. Gotowe kasztany odstaw żeby ostygły
  4. Obierz kasztany z łupinek i skórki
  5. Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne
  6. Pokrój je w kostkę i zalej sokiem z cytryny
  7. W rondelku rozpuść masło i podsmaż przez 2 minuty kasztany
  8. Dodaj bulion, jabłka i cukier
  9. Natrzyj gęś solą i pieprzem z zewnątrz i z wewnątrz
  10. W środku obsyp ją jeszcze majerankiem
  11. Włóż do gęsi nadzienie z jabłek i kasztanów i zaszyj ją lub zepnij wykałaczką
  12. Umieść gęś w brytfance lub na głębokiej blasze do pieczenia:
  13. Nalej na dno naczynia piwo
  14. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  15. Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni
  16. Piecz jeszcze około 2,5 godziny co jakiś czas polewając wytopionym sosem
  17. Sos co jakiś czas trzeba zlewać do osobnego naczynia (jeśli nasze jest płytkie to może się przelać)


Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami Przepis

Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami Przepis