GĘŚ PIECZONA Z KASZTANAMI I JABŁKAMI Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 300 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)7 Michał@MilionSmaków Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek. Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad. SKŁADNIKI 1 gęś (u mnie 4,5 kg)300 g kasztanów jadalnych5 szt. jabłek (dużych)3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)pół szklanki piwa jasnego1 łyżka masła2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki majerankusólpieprz czarny mielonypół szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE Dobrze umyj kasztany i natnij je nożemy na krzyż od strony białej plamki Połóż je na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut Gotowe kasztany odstaw żeby ostygły Obierz kasztany z łupinek i skórki Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne Pokrój je w kostkę i zalej sokiem z cytryny W rondelku rozpuść masło i podsmaż przez 2 minuty kasztany Dodaj bulion, jabłka i cukier Natrzyj gęś solą i pieprzem z zewnątrz i z wewnątrz W środku obsyp ją jeszcze majerankiem Włóż do gęsi nadzienie z jabłek i kasztanów i zaszyj ją lub zepnij wykałaczką Umieść gęś w brytfance lub na głębokiej blasze do pieczenia: Nalej na dno naczynia piwo Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Piecz jeszcze około 2,5 godziny co jakiś czas polewając wytopionym sosem Sos co jakiś czas trzeba zlewać do osobnego naczynia (jeśli nasze jest płytkie to może się przelać)