GĘSI SMALEC Z JABŁKIEM Gęsi smalec z jabłkiem KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 5)4 Michał@MilionSmaków Wspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji. Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI 1 gęś (będziemy potrzebować tylko tłuszcz)1 jabłkosólmajeranekpół szklanki cydru PRZYGOTOWANIE Jabłko obrać i pociąć w małą kostkę (około 3 mm)Kawałki jabłka przełożyć do małego garnka i zalać cydremPostawić na średnim gazie i dusić około 25 minutZ gęsi wyciąć tłuszcz (znajduje się między skórą a mięsem (chyba, że będziemy piec gęś w całości - wtedy tłuszcz będzie wytapiał się podczas pieczenia i wystarczy go zbierać)Tłuszcz włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni (powyżej 200 stopni traci swoje wartości odżywcze)Trzymać w piekarniku między 20 a 30 minut aż tłuszcz się rozpuściJabłka odcedzić z cydruDoprawić tłuszcz solą i majerankiem i wymieszać z jabłkamiOdstawić do ostygnięcia - później przechowywać w lodówce