GNOCCHI ZAPIEKANE Z WARZYWNYM SOSEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeżeli należysz do miłośników dań kluskowo-mącznych to ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. Dla mnie to element mojego "comfort food". Miękkie ziemniaczane kluseczki zapiekam z sosem warzywnym na bazie przecieru pomidorowego. Dodaję do niego najczęściej paprykę i cukinię ale możesz dorzucić również inne sezonowe warzywa.
Przygotowanie gnocchi od podstaw jest pracochłonne dlatego w tym przepisie znajdziesz wersję dla leniwych - z gotowymi kluseczkami ze sklepu. Gnocchi możesz zastąpić kopytkami.


SKŁADNIKI

500 g gnocchi

papryka Bell żółta

papryka Bell zielona

cukinia (niewielka)

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)

250 ml przecieru pomidorowego

125 g sera mozzarella

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę przekrój na cztery części i potnij w plasterki. Czosnek drobno posiekaj. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. 
  3. Wrzuć paprykę i cukinię. Podsmażaj przez minutę. Całość zalej przecierem pomidorowym.Dodaj przyprawy i smaż przez ok. 10 minut aż sos nieco zgęstnieje.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. 
  5. Dno naczynia do zapiekania wysmaruj cienką warstwą przygotowanego sosu. W naczyniu ułóż gnocchi. Całość zalej resztą sosu. Na wierz zetrzyj mozzarellę
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut - aż ser się roztopi i lekko zarumieni. 


Gnocchi zapiekane z warzywnym sosem Przepis

Gnocchi zapiekane z warzywnym sosem Przepis