GOŁĄB PIECZONY Z WARZYWAMI W FOLII Gołąb pieczony z warzywami w folii KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Dziczyzna CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.83)27 Michał@MilionSmaków Gołąb to część kuchni polskiej - z tych części, które obecnie są zapomniane. Kiedyś gołąb był dość częstym gościem na polskich stołach, czy to w formie rosołu czy właśnie pieczeni. Mięso jest podobne do dzikich ptaków, ale ma więcej mięsa niż na przykład przepiórka. Warto spróbować. SKŁADNIKI 1 łyżeczka mięty świeżej1 łyżeczka natki pietruszkipół łyżki tymianku suszonegopół łyżki rozmarynu suszonegopół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli2 szt. gołębie2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Poszatkuj miętę i natkę pietruszki. Przełóż do miski i dodaj tymianek, rozmaryn i pieprz oraz połowę soli. Wymieszaj i przełóż nadzienie do środka gołębi. Z zewnątrz natrzyj je resztą soli. Na każdym kawałku mięsa połóż łyżkę masła. Zawiń je dokładnie w folię aluminiowa i przełóż do piekarnika. Piecz około 45 minut w 200 stopniach w termoobiegu.