GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ LIGHT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.41)
Uwielbiam te gołąbki - nie wymagają dużo pracy, są cudownie lekkie i aromatyczne. Zawsze przygotowuję ich pełen garnek bo schodzą bardzo szybko.
Klasyczny przepis na tzw. "oszukane" (bo kapusta jest wymieszana z mięsem) gołąbki znajdziecie na naszym blogu. A poniżej nieco odchudzona wersja. Smacznego!


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego z indyka

kapusta pekińska (ok. 700 g)

¾ szklanki kaszki manny (razowej)

2 szt. cebuli

2 szt. jajek

sól

pieprz czarny mielony

olej roślinny (do smażenia)

Sos

3 szklanki wody

3 łyżeczki bulionu warzywnego (proszku)

90 g koncentratu pomidorowego

200 g ketchupu (łagodnego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
70
3,5%
Bialko
4,8g
3,2%
Weglow...
6,8g
3,4%
Tluszcze
2,8g
4,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę pekińską pokrój drobno, posól i odstaw na pół godziny (w tym czasie znacznie zmniejszy swoją objętość).
  2. Cebule posiekaj i podsmaż na oleju słonecznikowym.
  3. Wymieszaj mięso mielone, kapustę pekińską, cebule, jajka, razową kaszkę mannę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Z masy uformuj okrągłe gołąbki, chwilę podsmażaj na patelni z obu stron.
  5. W dużym garnku połącz składniki na sos, zagotuj. 
  6. Usmażone gołąbki przełóż do garnka z sosem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. 
  7. Podawaj same z sosem lub z ziemniakami. 


Gołąbki z kapusty pekińskiej light Przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej light Przepis