GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI I INDYKIEM Gołąbki z pieczarkami i indykiem KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.88)8 Michał@MilionSmaków Lekka wersja polskich gołąbków pochodząca z diety South Beach. Ryż i czerwone mięso zostały zastąpione pieczarkami i mięsem z piersi indyka - tak by danie zawierało więcej wartości odżywczych a mniej kalorii. Nowa wersja gołąbków smakuje tak samo dobrze jak oryginalna ;) SKŁADNIKI 750 g mięsa mielonego z indyka750 g pieczarek1 cebula1 kapusta młoda (duża)sólpieprz czarny mielonypół szklanki bulionu warzywnegooliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 46 2,3% Bialko 3,7g 2,5% Weglow... 4g 2% Tluszcze 2g 3,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 589 29,5% Bialko 47,6g 31,7% Weglow... 51,9g 26% Tluszcze 25,3g 42,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Z kapusty wykrój głąbZagotuj wodę i wlej ją do dużego garnka (tak by zmieściła się cała kapusta)Włóż kapustę do wody i odstawPieczarki obierz i drobno pokrójCebulę posiekajNa patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwekWrzuć cebulę i lekko ją podsmaż (około 3 minut)Dodaj pieczarki i trzymaj na patelni aż wyparuje woda od czasu do czasu mieszającDodaj mięso mielone i lekko podsmaż (około 5 minut)Powoli odrywaj liście z kapusty (tak żeby się nie porwały)Nakładaj dużą łyżkę farszu i zawijaj gołąbkiDo naczynia żaroodpornego włóż kilka liści kapustyNa nich ułóż gołąbki i zalej je bulionemZamknięte naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniPiecz około 1,5 godziny w termoobiegu (w trakcie pieczenia można sprawdzić czy kapusta jest już miękka)