GORĄCA CZEKOLADA Z CHILLI Gorąca czekolada z chilli KATEGORIE Słodkości Napoje i drinki Bezglutenowe Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Czekolada jak powszechnie wiadomo poprawia nastrój, spowalnia procesy starzenia, reguluje prawidłową krzepliwość krwi a przede wszystkim doskonale smakuje. Warto spróbować domowej wersji czekolady na gorąco z silnym akcentem ostrego chilli, które wzmocni czekoladowy smak napoju dodając ciekawą, egzotyczną nutkę. SKŁADNIKI 500 ml śmietany kremówki 36%pół szklanki mleka 3,2%pół opakowania czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej)¼ opakowania czekolady ciemnej 70-85% (mlecznej)pół łyżeczki papryki chilli mielonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 323 16,1% Bialko 2,7g 1,8% Weglow... 8,8g 4,4% Tluszcze 30,8g 51,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 1133 56,6% Bialko 9,4g 6,2% Weglow... 31g 15,5% Tluszcze 108,1g 180,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do garnka wlać mleko i 1,25 szklanki śmietanyPodgrzać prawie do zagotowania, ale nie gotowaćCzekoladę podzielić na kostki i dodać do gorącego mleka ze śmietankąDosypać pół łyżeczki chilliPozostałą śmietanę wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę (można dodać trochę cukru jeśli ktoś lubi)Intensywnie mieszać czekoladę z mlekiem aż się całkowicie rozpuściGorący napój przelać do szklanekUdekorować na wierzchu bitą śmietaną i posypać szczyptą chilliPodawać gorące