GOTOWANA KUKURYDZA Z MASŁEM
KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.36)
Świeża gotowana kukurydza to doskonała przekąska. Robi się ją szybko, jest bardzo smaczna i sycąca. I ten zapach gorącej kukurydzy dopiero co wyjętej z wody i rozpuszczającego się na niej szybko masła...


SKŁADNIKI

2 szt. kukurydzy

2 łyżki masła

1 łyżeczka białego cukru

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
110
5,5%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
18,4g
9,2%
Tluszcze
4,1g
6,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Ten przepis w zasadzie sprowadza się do tego jak dobrze ugotować kukurydzę:

  1. Zagotuj wodę w garnku (garnek musi być na tyle duży, żeby kolby kukurydzy mogły pływać).
  2. Są różne szkoły gotowania tego warzywa. Ja osobiście dodaje łyżeczkę cukru do wody (od soli kukurydza robi się twarda).
  3. Wrzuć kukurydzę na gotującą się wodę i gotuj około 7 minut.
  4. Po wyjęciu z wody przełóż ją na talerz i od razu ułóż na wierzchu kawałek zimnego masła.
  5. Warto też posolić przed podaniem ;).


Gotowana kukurydza z masłem Przepis

Gotowana kukurydza z masłem Przepis