GRANOLA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Słoik z granolą obowiązkowo musi znajdować się w mojej kuchni. Gdy cała zostaje zjedzona przygotowuję następną żeby zawsze była pod ręką gdy nie mam czasu przygotować innego śniadania. Wystarczy zalać ją mlekiem, np. sojowym lub migdałowym czy też jogurtem i już mamy gotowe pełnowartościowe i do tego pyszne śniadanie.
Najczęściej robię granolę klasyczną, z orzechów pekan, płatków owsianych i syropu klonowego, która wymaga minimum czasu na przygotowanie, jednak od czasu do czasu lubię pokombinować z innymi jej wariantami. W sezonie zimowym, gdy poranki są zimne i ciemne dobrą opcją są śniadania słodkie, które dodadzą nam energii. Granola czekoladowa w pełni zaspokoi tą potrzebą przy okazji nie narażając nas na zbyt dużą dawkę szkodliwego cukru. Smak podkręcają płatki kokosowe i orzechy a żeby było zdrowiej dodałam super-zdrowe nasiona chia.


SKŁADNIKI

380 g płatków owsianych

100 g płatków kokosowych

150 g orzechów laskowych

40 g nasion chia

30 g cukru trzcinowego

¾ szklanki kakao ciemnego

pół szklanki syropu klonowego

pół szklanki oleju kokosowego

2 łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego)

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
447
22,4%
Bialko
9,1g
6,1%
Weglow...
43,5g
21,8%
Tluszcze
28,5g
47,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki kokosowe, nasiona chia, cukier trzcinowy i sól. Pokrój orzechy laskowe i dodaj do mieszanki.
  3. W rondelku na małym ogniu wytop olej kokosowy. Dodaj syrop klonowy, kakao i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż składniki się połączą.
  4. Wlej płynne składniki do stałych i wymieszaj. 
  5. Granolę wyłóż cienką warstwą na blachy do pieczenia wyłożone papierem.
  6. Piecz przez 15-20 minut. Przemieszaj dokładnie i piecz kolejne 10 minut. 
  7. Na koniec jeszcze raz przemieszaj, ostudź i przełóż do zamykanego dużego słoika. 


Granola czekoladowo-kokosowa Przepis

Granola czekoladowo-kokosowa Przepis