GRANOLA KOKOSOWA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Granola to jedno z moich ulubionych śniadań - smaczna i pożywna dodaje energii od samego rana. Do tego można ją upiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub mlekiem - zwykłym lub roślinnym.
Tą granolę przygotowałam z płatków owsianych, otrębów i orzechów a lekko egzotycznego posmaku dodaje kokosowy olej. Brakuje tylko wiórków, których akurat nie miałam w domu. Ale to nic - kolejna wersja już wkrótce.
Taka granola, zapakowana w ładny słoiczek będzie też doskonałym prezentem mikołajkowym lub świątecznym dla najbliższych.


SKŁADNIKI

3 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki miodu

2 szklanki płatków owsianych

pół szklanki otrąb pszennych

1 łyżka siemienia lnianego

pół szklanki orzechów brazylijskich (macadamia)

3 łyżki jagód goji suszonych

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekę w termoobiegu). 
  2. W garnuszku roztop olej kokosowy. Dodaj miód, wymieszaj. Gdy składniki się połączą zdejmij z ognia.
  3. W misce wymieszaj płatki owsiane, otręby, siemię lniane i posiekane orzechy brazylijskie
  4. Dodaj olej z miodem i całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Granolę wyłóż na piekarnikową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż ją na całości cienką warstwą. Jeżeli pieczesz w termoobiegu możesz od razu wstawić dwie blaszki. 
  6. Piecz przez ok. 30 minut (w połowie czasu przemieszaj). 
  7. Po przestudzeniu dodaj jagody goji, wymieszaj i zamknij w słoiku. 


Granola kokosowa z orzechami brazylijskimi Przepis

Granola kokosowa z orzechami brazylijskimi Przepis