GRANOLA KOKOSOWA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI Granola kokosowa z orzechami brazylijskimi KATEGORIE Śniadania Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 2.5)1 Kasia@MilionSmaków Granola to jedno z moich ulubionych śniadań - smaczna i pożywna dodaje energii od samego rana. Do tego można ją upiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub mlekiem - zwykłym lub roślinnym. Tą granolę przygotowałam z płatków owsianych, otrębów i orzechów a lekko egzotycznego posmaku dodaje kokosowy olej. Brakuje tylko wiórków, których akurat nie miałam w domu. Ale to nic - kolejna wersja już wkrótce. Taka granola, zapakowana w ładny słoiczek będzie też doskonałym prezentem mikołajkowym lub świątecznym dla najbliższych. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego4 łyżki miodu2 szklanki płatków owsianychpół szklanki otrąb pszennych1 łyżka siemienia lnianegopół szklanki orzechów brazylijskich (macadamia)3 łyżki jagód goji suszonych PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekę w termoobiegu). W garnuszku roztop olej kokosowy. Dodaj miód, wymieszaj. Gdy składniki się połączą zdejmij z ognia. W misce wymieszaj płatki owsiane, otręby, siemię lniane i posiekane orzechy brazylijskie. Dodaj olej z miodem i całość dokładnie wymieszaj. Granolę wyłóż na piekarnikową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż ją na całości cienką warstwą. Jeżeli pieczesz w termoobiegu możesz od razu wstawić dwie blaszki. Piecz przez ok. 30 minut (w połowie czasu przemieszaj). Po przestudzeniu dodaj jagody goji, wymieszaj i zamknij w słoiku.