GRANOLA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA Granola kokosowo-czekoladowa KATEGORIE Śniadania Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków To mój zimowy śniadaniowy hit. Kokos wprowadza nieco egzotyki do chrupiącej mieszanki z orzechów i płatków owsianych. A czekolada? No cóż, nic lepiej nie stawia na nogi od rana. Jak każdą moją granolę - proponuję upiec dużą porcję i zamknąć w słoiku. Będziecie za to sobie wdzięczni w dni, kiedy nie macie czasu przygotować śniadania przed wyjściem do pracy. SKŁADNIKI 5 łyżek oleju kokosowego5 łyżek miodu3 szklanki płatków owsianych2 łyżki nasion chiapół szklanki otrąb pszennych1 szklanka orzechów pecan¾ szklanki wiórków kokosowych50 g czekolady ciemnej 70-85% PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekę w termoobiegu). W garnuszku roztop olej kokosowy. Następnie dodaj do niego miód i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia, otręby i drobno posiekane orzechy pekan. Dodaj olej kokosowy rozpuszczony z miodem, całość dokładnie wymieszaj. Granolę wyłóż cienką warstwą na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj. Jeżeli pieczesz w termoobiegu możesz wstawić do piekarnika dwie blachy jednocześnie. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie posyp granolę wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszaj i piecz dalej przez 7 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Dodaj posiekaną ciemną czekoladę, wymieszaj i przesyp do słoika. Podawaj z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Doskonale smakuje również samodzielnie wyjadana bezpośrednio ze słoika :)