GRANOLA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
To mój zimowy śniadaniowy hit. Kokos wprowadza nieco egzotyki do chrupiącej mieszanki z orzechów i płatków owsianych. A czekolada? No cóż, nic lepiej nie stawia na nogi od rana.
Jak każdą moją granolę - proponuję upiec dużą porcję i zamknąć w słoiku. Będziecie za to sobie wdzięczni w dni, kiedy nie macie czasu przygotować śniadania przed wyjściem do pracy.


SKŁADNIKI

5 łyżek oleju kokosowego

5 łyżek miodu

3 szklanki płatków owsianych

2 łyżki nasion chia

pół szklanki otrąb pszennych

1 szklanka orzechów pecan

¾ szklanki wiórków kokosowych

50 g czekolady ciemnej 70-85%

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekę w termoobiegu). 
  2. W garnuszku roztop olej kokosowy. Następnie dodaj do niego miód i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą. 
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia, otręby i drobno posiekane orzechy pekan.
  4. Dodaj olej kokosowy rozpuszczony z miodem, całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Granolę wyłóż cienką warstwą na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj. Jeżeli pieczesz w termoobiegu możesz wstawić do piekarnika dwie blachy jednocześnie.
  6. Piecz przez 15 minut. 
  7. Po tym czasie posyp granolę wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszaj i piecz dalej przez 7 minut. 
  8. Wyjmij z piekarnika i przestudź. 
  9. Dodaj posiekaną ciemną czekoladę, wymieszaj i przesyp do słoika. 
  10. Podawaj z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Doskonale smakuje również samodzielnie wyjadana bezpośrednio ze słoika :)


Granola kokosowo-czekoladowa Przepis