GRANOLA MIGDAŁOWA Granola migdałowa KATEGORIE Śniadania Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Ci, którzy dobrze mnie znają albo regularnie czytają bloga wiedzą, że słoik granoli zawsze stoi w mojej kuchni. Nie dość, że jest to pyszne i pożywne śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z sojowym czy migdałowym mlekiem, to traktuję je jako tzw. śniadanie awaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego. Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie na blogu wyszukując tytuł Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym. Od czasu do czasu kombinuję jednak z innymi smakami. Granolę migdałową przygotowałam na bazie przepisu na Granolę Andy'ego Nigelli Lawson, dostosowując ją nieco do moich smakowych upodobań. Jak wyszło? Wypróbujcie sami :) SKŁADNIKI 450 g płatków owsianych120 g słonecznika120 g sezamu180 g jabłek prażonych/duszonych (np. ze słoika)250 g migdałów120 ml syropu klonowego4 łyżki miodu2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru mielonego2 łyżki oleju rzepakowegoszczypta soli PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce. Granolę rozłóż równomiernie na dwóch blachach od piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut mieszając od czasu do czasu. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w zamkniętym słoiku.