GRANOLA MIGDAŁOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ci, którzy dobrze mnie znają albo regularnie czytają bloga wiedzą, że słoik granoli zawsze stoi w mojej kuchni. Nie dość, że jest to pyszne i pożywne śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z sojowym czy migdałowym mlekiem, to traktuję je jako tzw. śniadanie awaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego.
Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie na blogu wyszukując tytuł Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym. Od czasu do czasu kombinuję jednak z innymi smakami. Granolę migdałową przygotowałam na bazie przepisu na Granolę Andy'ego Nigelli Lawson, dostosowując ją nieco do moich smakowych upodobań. Jak wyszło? Wypróbujcie sami :)


SKŁADNIKI

450 g płatków owsianych

120 g słonecznika

120 g sezamu

180 g jabłek prażonych/duszonych (np. ze słoika)

250 g migdałów

120 ml syropu klonowego

4 łyżki miodu

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru mielonego

2 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. 
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce. 
  3. Granolę rozłóż równomiernie na dwóch blachach od piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. 
  4. Piecz przez ok. 40 minut mieszając od czasu do czasu. 
  5. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w zamkniętym słoiku. 


Granola migdałowa Przepis

Granola migdałowa Przepis