GRECKI SOS OGÓRKOWO-KOPERKOWY Grecki sos ogórkowo-koperkowy KATEGORIE Kuchnia grecka Sosy Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.06)9 Kasia@MilionSmaków Pachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw. SKŁADNIKI 1 ogórek szklarniowy świeży250 g jogurtu naturalnego2 łyżki soku z cytryny1 ząbek czosnku świeżego1 łyżka koperkuszczypta vegety natursólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 40 2% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 4,6g 2,3% Tluszcze 1,7g 2,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 52 2,6% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 6g 3% Tluszcze 2,2g 3,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na grubych oczkach tarki zetrzyj obranego ze skórki ogórka, posyp sporą szczyptą soli i po chwili dobrze odciśnij. Dodaj jogurt naturalny, 2 łyżki soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno pokrojony koperek. Sos dopraw pieprzem i vegetą i dokładnie wymieszaj.