GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ Grillowana pierś kurczaka z serem pleśniowym i gruszką KATEGORIE Mięsne Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.23)15 Kasia@MilionSmaków Połączenie sera pleśniowego i gruszki to mój jesienny hit - gruszkowa słodycz naprawdę przepysznie komponuje się z słonym, kremowym pleśniowym serem, np. lazurem lub gorgonzolą. Z takiego połączenia możecie skorzystać przygotowując szybką, prostą sałatkę ale również obiad, jak w poniższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie roztopił. Całość podajemy z kaszą jaglaną lub kuskus. Taki obiad przygotujecie w 20 minut a jest naprawdę pyszny. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka1 gruszka świeża2 plasterki sera rokpol40 g kaszki kuskus2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 232 11,6% Bialko 8,6g 5,8% Weglow... 17,9g 9% Tluszcze 14,2g 23,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 1237 61,8% Bialko 46g 30,7% Weglow... 95,4g 47,7% Tluszcze 75,7g 126,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi, marynatą dokładnie natrzyj pierś z kurczaka. Rozgrzej dobrze grillową patelnię z odrobiną oleju. Gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne i przekrój na cztery kawałki. Pierś z kurczaka i kawałki gruszki ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut z jednej strony. W międzyczasie przygotuj kaszkę kuskus zalewając ją wrzątkiem tak by było go nieco więcej niż kaszki - odstaw na ok. 5 minut. Następnie dopraw ją pieprzem. Po przewróceniu mięsa i gruszek na drugą stronę ułóż na piersi dwa plasterki sera pleśniowego. Grilluj jeszcze przez 5 minut.Wyłóż mięso na talerz, obok ułóż grillowane gruszki oraz kaszkę kuskus.