GRILLOWANE HALLOUMI Grillowane halloumi KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.99)188 Kasia@MilionSmaków Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego lub z mieszanki owczego, koziego i krowiego od wieków produkowany według tej samej struktury. Jest znakiem rozpoznawczym cypryjskiej kuchni i tylko ten jeden kraj posiada prawo do jego produkcji. Dzięki zwartej strukturze i wysokiej temperaturze topienia ser halloumi idealnie nadaje się do grillowania (nie rozpłynie się), które nadaje mu dodatkowych walorów smakowych. W smaku wyrazisty ale nie dominujący - świetnie sprawdzi się jako przekąska z dodatkiem świeżych warzyw. Na skutek coraz większej popularności kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju, dotarł do nas również ser halloumi - bez większych problemów dostaniecie go w większych supermarketach, np. w Auchan. Moja propozycja to podanie grillowanego halloumi z kawałkami świeżych pomidorów i konfiturą z żurawiny (najlepiej oczywiście domowej roboty). SKŁADNIKI 250 g sera halloumioliwa z oliwek (do smażenia)2 łyżki żurawiny (konfitury)1 pomidor PRZYGOTOWANIE Na grillowej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Ser grilluj na patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z kawałkami pomidorów i konfiturą z żurawiny.