GRILLOWANE HALLOUMI Z ANANASEM I ROSZPONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Kolejny przepis na grillowane halloumi na naszym blogu. Ten ser doskonale się sprawdza w tej formie a sałatek z jego udziałem można tworzyć bez liku.
Dziś z dodatkiem roszponki i słodyczą ananasa.


SKŁADNIKI

1 szklanka roszponki

¼ szt. świeżego ananasa

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżki orzechów włoskich

ser halloumi

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Na talerzach ułóż roszponkę.
  2. Potnij ananasa na plasterki. Następnie przekrój je na pół i wytnij twardy środek.
  3. Wymieszaj składniki sosu:
    1. syrop z agawy
    2. oliwę
    3. starty imbir
    4. ocet balsamiczny
    5. sól i pieprz
  4. Posiekaj orzechy włoskie i lekko je podpraż na patelni. 
  5. Zdejmij orzechy z patelni. Posmaruj ją oliwą i wyłóż przecięty na pół (wzdłuż ser halloumi) oraz kawałki ananasa.
  6. Smaż około 5 minut obracając po około 3 minutach na drugą stronę.
  7. Wyłóż ser i ananasa na roszponkę, polej sosem i posyp orzechami


Grillowane halloumi z ananasem i roszponką Przepis

Grillowane halloumi z ananasem i roszponką Przepis

DODAJ KOMENTARZ