GRILLOWANE HALLOUMI Z ANANASEM I ROSZPONKĄ Grillowane halloumi z ananasem i roszponką KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Michał@MilionSmaków Kolejny przepis na grillowane halloumi na naszym blogu. Ten ser doskonale się sprawdza w tej formie a sałatek z jego udziałem można tworzyć bez liku. Dziś z dodatkiem roszponki i słodyczą ananasa. SKŁADNIKI 1 szklanka roszponki¼ szt. świeżego ananasa2 łyżki syropu z agawy1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżego imbiru1 łyżeczka octu balsamicznego2 łyżki orzechów włoskich1 ser halloumi2 szczypty soli2 szczypty mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Na talerzach ułóż roszponkę. Potnij ananasa na plasterki. Następnie przekrój je na pół i wytnij twardy środek. Wymieszaj składniki sosu: syrop z agawy oliwę starty imbir ocet balsamiczny sól i pieprz Posiekaj orzechy włoskie i lekko je podpraż na patelni. Zdejmij orzechy z patelni. Posmaruj ją oliwą i wyłóż przecięty na pół (wzdłuż ser halloumi) oraz kawałki ananasa. Smaż około 5 minut obracając po około 3 minutach na drugą stronę. Wyłóż ser i ananasa na roszponkę, polej sosem i posyp orzechami