GRILLOWANE HALLOUMI Z RUKOLĄ, SZUSZONYMI POMIDORAMI, OLIWKAMI I BALSAMICO TRUFLOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejna prosta sałatka z grillowanym halloumi. Tym razem ze świeżą rukolą, oliwą, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Do tego wystarczy tylko polać sosem balsamico - najlepiej trufowym, bo ten smak doskonale wzmocni pozostałe w tym daniu.


SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

ser halloumi

3 łyżki pomidorów suszonych

1½ szklanki rukoli

4 łyżki oliwek zielonych

2 łyżki sosu balsamico (najlepiej truflowego)

2 łyżki oliwy z oliwek (do polania - może być ta z pomidorów)

pół łyżeczki sezamu (czarnego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją oliwą np pędzelkiem.
  2. Halloumi przetnij na pół wzdłuż i połóż obie części na patelni.
  3. Smaż po około 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  4. W trakcie smażenia rozłóż na dwóch talerzach rukolę, pokrój suszone pomidory na małe kawałki a oliwki na pół.
  5. Przełóż ser na rukolę i posyp pomidorami i oliwkami.
  6. Polej lekko oliwą a na koniec balsamico.
  7. Przed podaniem posyp czarnym sezamem.


Grillowane halloumi z rukolą, szuszonymi pomidorami, oliwkami i balsamico truflowym Przepis

Grillowane halloumi z rukolą, szuszonymi pomidorami, oliwkami i balsamico truflowym Przepis

Grillowane halloumi z rukolą, szuszonymi pomidorami, oliwkami i balsamico truflowym Przepis