GRISSINI Z CZARNUSZKĄ I CHILLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Grissini to włoskie chrupie pieczywo używane najczęściej jako przekąska. Jest produkowane według przepisu zbliżonego do dzisiejszego już od XIV wieku.
Klasyczna wersja grissini to samo ciasto z solą, ale można też dodać wiele różnych przypraw żeby urozmaicić ich smak - jak właśnie chilli i czarnuszkę. Spróbujcie.


SKŁADNIKI

20 g drożdży (lub 1,5 łyżeczki instant)

150 ml wody (ciepłej)

1 łyżeczka białego cukru

240 g mąki pszennej

2 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

1 łyżeczka czarnuszki

pół łyżeczki soli

żółtko

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże rozkrusz do miski
  2. Zalej wodą i dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier
  3. Odstaw na minimum 10 minut - na wierzchu musi pojawić się piana
  4. Przesiej pozostałą mąkę do miski i dodaj sól
  5. Powoli wlewaj zaczyn drożdżowy cały czas mieszając łyżką
  6. Wlej oliwę i dokładnie zagnieć ciasto
  7. Odstaw przykryte ściereczką na około godzinę, żeby podwoiło objętość (jeśli urośnie bardziej to dobrze)
  8. Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut a następnie podziel na osiem części
  9. Dodaj chilli i czarnuszkę i wciśnij przyprawy w ciasto
  10. Każdy kawałek roluj na blacie lub stolnicy aż uzyskasz cienki, dlugi wałek (mniej więcej o długości krótszego boku blachy do piekarnika)
  11. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  12. Roztrzep żółtko w miseczce i posmaruj każdy paluszek
  13. Piecz 10 minut w termoobiegu w temperaturze 200 stopni


Grissini z czarnuszką i chilli Przepis

Grissini z czarnuszką i chilli Przepis

Grissini z czarnuszką i chilli Przepis