GRISSINI Z CZARNUSZKĄ I CHILLI Grissini z czarnuszką i chilli KATEGORIE Przekąski Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.38)4 Michał@MilionSmaków Grissini to włoskie chrupie pieczywo używane najczęściej jako przekąska. Jest produkowane według przepisu zbliżonego do dzisiejszego już od XIV wieku. Klasyczna wersja grissini to samo ciasto z solą, ale można też dodać wiele różnych przypraw żeby urozmaicić ich smak - jak właśnie chilli i czarnuszkę. Spróbujcie. SKŁADNIKI 20 g drożdży (lub 1,5 łyżeczki instant)150 ml wody (ciepłej)1 łyżeczka białego cukru240 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki papryki chilli mielonej1 łyżeczka czarnuszkipół łyżeczki soli1 żółtko PRZYGOTOWANIE Drożdże rozkrusz do miski Zalej wodą i dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier Odstaw na minimum 10 minut - na wierzchu musi pojawić się piana Przesiej pozostałą mąkę do miski i dodaj sól Powoli wlewaj zaczyn drożdżowy cały czas mieszając łyżką Wlej oliwę i dokładnie zagnieć ciasto Odstaw przykryte ściereczką na około godzinę, żeby podwoiło objętość (jeśli urośnie bardziej to dobrze) Wyrabiaj ciasto jeszcze kilka minut a następnie podziel na osiem części Dodaj chilli i czarnuszkę i wciśnij przyprawy w ciasto Każdy kawałek roluj na blacie lub stolnicy aż uzyskasz cienki, dlugi wałek (mniej więcej o długości krótszego boku blachy do piekarnika) Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Roztrzep żółtko w miseczce i posmaruj każdy paluszek Piecz 10 minut w termoobiegu w temperaturze 200 stopni