GRUBO TARTE PLACKI Z KABACZKA Z BOCZKIEM Grubo tarte placki z kabaczka z boczkiem KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.88)4 Michał@MilionSmaków Nieco mniej wegetariańska wersja klasycznych placków z kabaczka ;) Nie ma w tym przepisie ziemniaków a kabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków. W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem. SKŁADNIKI 400 g kabaczka1 cebula1 jajko5 łyżek mąki pszennej50 g wędzonego boczkupół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzuolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 88 4,4% Bialko 3,6g 2,4% Weglow... 8,9g 4,4% Tluszcze 4,3g 7,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 316 15,8% Bialko 12,9g 8,6% Weglow... 31,7g 15,8% Tluszcze 15,5g 25,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz kabaczka i usuń z niego gniazda nasienneZetrzyj go na tarce o dużych oczkach i odstaw na kilka minutCebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkachDobrze odsącz wodę z kabaczka (jest jest sporo) i dodaj startą cebulęWbij jajko, wsyp mąkę i dodaj przyprawyBoczek pokrój w cienkie paski i dodaj do kabaczkaWszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masęNa patelni mocno rozgrzej olej (powinien pryskać jak kapnie się na niego wodą)Nabieraj masy na placki małą chochlą i wylewaj na patelnię - delikatnie rozgnieć, żeby były płaskieSmaż z każdej strony około dwóch minutPrzed położeniem kolejnych placków dolewaj odrobinę oleju - placki lubią go wchłaniaćNajlepiej podawać ciepłe ;)