GRUBO TARTE PLACKI Z KABACZKA Z BOCZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.88)
Nieco mniej wegetariańska wersja klasycznych placków z kabaczka ;)
Nie ma w tym przepisie ziemniaków a kabaczek jest tarty na dużych oczkach tarki, żeby uzyskać ciekawą konsystencję. Jedynymi dodatkami są cebula - dla wzmocnienia smaku i boczek, który idealnie pasuje do placków.
W tej wersji można je podawać zarówno ze śmietaną jak i ze swoim ulubionym sosem.


SKŁADNIKI

400 g kabaczka

cebula

jajko

5 łyżek mąki pszennej

50 g wędzonego boczku

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
88
4,4%
Bialko
3,6g
2,4%
Weglow...
8,9g
4,4%
Tluszcze
4,3g
7,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz kabaczka i usuń z niego gniazda nasienne
  2. Zetrzyj go na tarce o dużych oczkach i odstaw na kilka minut
  3. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  4. Dobrze odsącz wodę z kabaczka (jest jest sporo) i dodaj startą cebulę
  5. Wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj przyprawy
  6. Boczek pokrój w cienkie paski i dodaj do kabaczka
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę
  8. Na patelni mocno rozgrzej olej (powinien pryskać jak kapnie się na niego wodą)
  9. Nabieraj masy na placki małą chochlą i wylewaj na patelnię - delikatnie rozgnieć, żeby były płaskie
  10. Smaż z każdej strony około dwóch minut
  11. Przed położeniem kolejnych placków dolewaj odrobinę oleju - placki lubią go wchłaniać
  12. Najlepiej podawać ciepłe ;)


Grubo tarte placki z kabaczka z boczkiem Przepis

Grubo tarte placki z kabaczka z boczkiem Przepis

Grubo tarte placki z kabaczka z boczkiem Przepis