GRUSZKI NASHI Z KREMOWYM MASCARPONE I LIMONKOWĄ NUTĄ Gruszki nashi z kremowym mascarpone i limonkową nutą KATEGORIE Przekąski Słodkości Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.25)2 Michał@MilionSmaków Orzeźwiające gruszki nashi, kremowe mascarpone, delikatny posmak limonki w słodkiej kompozycji to naprawdę pyszny deser. Zresztą, nie tylko deser. Dobrze sprawdza się również jako szybki lunch, czy przekąska w czasie dnia. SKŁADNIKI 2 szt. gruszki nashipół opakowania sera mascarpone1 szklanka mleka kokosowego (około 200ml)pół szklanki cukru pudru1 łyżeczka świeżego imbiru1 łyżka soku z limonki2 łyżki orzeszków ziemnych2 łyżki mięty świeżej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 165 8,2% Bialko 2,2g 1,5% Weglow... 14g 7% Tluszcze 11,9g 19,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 780 39% Bialko 10,5g 7% Weglow... 66,2g 33,1% Tluszcze 56,2g 93,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj gruszki nashi i pokrój je na ósemki (na pół, kazdy kawałek na pół i jeszcze na pół) Wytnij gniazda nasienne Włóż owoce do małego rondelka i zalej je mlekiem kokosowym Dodaj starty na tarce imbir i łyżkę soku z limonki Gotuj pod przykryciem około 5 minut Do miseczki włóż ser mascarpone Wlej sok z limonki i dodaj cukier puder Dokładnie wymieszaj Wyjmij gruszki z mleka i ułóż je na talerzach Połóż na nich dużą kulkę sera Posiekaj orzechy i posyp nimi danie Polej je łyżką sosu w którym gotowały się gruszki i udekoruj miętą Najlepiej smakuje na zimno Przepis zainspirowany przepisem ze strony Tesco