GRUSZKOWA POEZJA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Uwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g białego cukru

jajko

żółtko

150 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

Polewa

pół szklanki śmietany 18%

3 szt. jajek

2 łyżki białego cukru

Nadzienie

650 g gruszek świeżych

7 łyżeczek dżemu (brzoskwiniowy lub morelowy)

40 g płatków migdałowych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
234
11,7%
Bialko
4,4g
2,9%
Weglow...
27,7g
13,9%
Tluszcze
12,1g
20,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Przepis na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:

  1. Masło podgrzej w rondelku aby mocno zmiękło.
  2. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć aby się połączyły. Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość szerokie plastry.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 225 stopni.
  6. Ciasto wyłóż na blachę formując wysoki brzeg. To ważne żeby nadzienie i polewa się nie wylały.
  7. Ciasto piecz przez 10 minut w temperaturze 225 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę 200 stopni i piecz jeszcze przez 12 minut.
  8. W misce ubij wszystkie składniki polewy.
  9. Wyjmij ciasto i wysmaruj dżemem.
  10. Na dżemie ułóż gruszki, polej polewą jajeczno-śmietanową i posyp płatkami migdałów.
  11. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w piecu jeszcze przez 20 minut.


Gruszkowa poezja Przepis

Gruszkowa poezja Przepis

Gruszkowa poezja Przepis