GRYCZANKA ZE ŚLIWKAMI Gryczanka ze śliwkami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Owocowe pyszności Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)4 Michał@MilionSmaków To połączenie smaków kojarzy się z jesienią. Świeże śliwki połączone z imbirem i mocno wyczuwalnym smakiem gryki dają rozgrzewającą i sycącą mieszankę. A do tego takie śniadanie naprawdę jest zdrowe i pożywne ;) Jeśli nie lubicie smaku kaszy gryczanej a mimo wszystko czujecie się zachęceni to możecie dodać więcej imbiru i śliwek, żeby smak gryki był mniej wyczuwalny. SKŁADNIKI pół szklanki płatków gryczanych1 szklanka mleka owsianegopół łyżeczki świeżego imbiru10 szt. śliwek świeżych1 łyżka cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Rozgrzej lekko garnek i wsyp do niego płatki gryczane Wlej mleko owsiane i zagotuj od czasu do czasu mieszając Dodaj starty imbir Teraz gotuj około 5 minut aż płatki zwiększą gęstość Mieszaj często, bo lubi się przypalać ;) Jak już uzyskasz porządaną gęstość przełóż gryczankę na talerze Ułóż na niej połówki śliwek Całość posyp cukrem trzcinowym