GRZANE PIWO IMBIROWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Kolejna, tym razem bardziej ostra i wyrazista wersja grzanego piwa. Wszystko za sprawą kandyzowanego imbiru w połączeniu z goździkami, pomarańczami i odrobiną miodu.
Ten wariant na pewno spodoba się osobom, którym nie odpowiada słodycz wersji klasycznej. Uwaga: barrrrdzo rozgrzewa.


SKŁADNIKI

2 l piwa jasnego

35 g imbiru kandyzowanego

pół łyżeczki imbiru mielonego (sproszkowanego)

6 szt. goździków

pół pomarańczy (dużej)

2 łyżki miodu (jasnego, płynnego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
53
2,7%
Bialko
0,5g
0,3%
Weglow...
7g
3,5%
Tluszcze
0g
0%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do dużego garnka wlej piwo i podgrzewaj.
  2. Dodaj kandyzowany i sproszkowany imbir oraz goździki i wymieszaj.
  3. Połówkę pomarańczy pokrój w cząstki, z każdej wyciśnij trochę soku do garnka z piwem, po czym wrzuć do środka.
  4. Dodaj miód i wymieszaj.
  5. Piwo powinno być bardzo ciepłe ale przez cały czas pilnuj, żeby się nie zagotowało.


Grzane piwo imbirowe Przepis