GRZANE PIWO MIODOWO-KORZENNE Grzane piwo miodowo-korzenne KATEGORIE Napoje i drinki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.73)15 Kasia@MilionSmaków Zawsze gdy na dworze robi się zimniej cieszę się na samą myśl o sezonie na grzane piwo. Uwielbiam grzane piwo nie tylko ze względu na walory smakowe ale również na jego wspaniale rozgrzewające działanie. Poniżej przepis na wersję miodowo-korzenną z dodatkiem cynamonu, goździków i pomarańczy. Kolejne propozycje już wkrótce :) SKŁADNIKI 1 l piwa jasnego2 łyżki miodu (płynnego, nie spadziowego, najlepiej wielokwiatowy)pół łyżeczki cynamonupół łyżeczki kardamonu4 szt. goździków1 pomarańcza Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 54 2,7% Bialko 0,6g 0,4% Weglow... 8,4g 4,2% Tluszcze 0g 0,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 367 18,4% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 56,9g 28,4% Tluszcze 0,3g 0,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do garnka wlej piwo i podgrzej. Gdy będzie już lekko ciepłe dodaj miód, cynamon, kardamon i goździki. Mieszaj przez chwilę. Podgrzewaj aż piwo będzie bardzo ciepłe. Uważaj, żeby się nie zagotowało. Do dwóch kufli włóż pokrojoną w kawałki pomarańczę. Wlej piwo, udekoruj kufle plasterkami pomarańczy i podawaj.