GRZANKI Z DWOMA SERAMI, AIOLI I JAJKIEM W KOSZULCE


KATEGORIE
Śniadania
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Proste danie śniadaniowe, ale za to pyszne (dla lubiących jajka z płynnym żółtkiem) i pożywne.
Ser żółty i cheddar uzupełnione o sos aioli doskonale komponują się z jajkiem poche.


SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek

2 kromki chleba razowego

1 plasterek sera żółtego

1 plasterek sera cheddar (tu z dodatkiem pomidorów suszonych)

1 łyżka octu spirytusowego

jajko

2 łyżki sosu aioli

2 łyżki kiełków brokuła

2 szczypty czarnego pieprzu w ziarnach

2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej na patelni trochę oliwy i połóż kromki chleba.
  2. Po około 2 - 3 minutach przełóż chleb na drugą stronę i połóż na nim po plasterku sera.
  3. W między czasie zagotuj wodę z dodatkiem łyżki octu i zmniejsz grzanie tak, żeby woda się nie gotowała.
  4. Mocno zamieszaj, tak żeby na środu utworzył się wir i wbij jajko.
  5. Jajko powinno się gotować między 2 i pół a 3 minuty - tak, żeby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
  6. Po zdjęciu z patelni kanapki posmaruj sosem aioli i połóż na nich kiełki.
  7. Na jedną z kanapek delikatni połóż jajko.
  8. Posyp wszystko świeżo zmielonym pieprzem i solą.


Grzanki z dwoma serami, aioli i jajkiem w koszulce Przepis

Grzanki z dwoma serami, aioli i jajkiem w koszulce Przepis

Grzanki z dwoma serami, aioli i jajkiem w koszulce Przepis

DODAJ KOMENTARZ