GRZANKI Z JAJKAMI W KOSZULCE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.88)
Jajko w koszulce, zwane inaczej jakiem poche (czy poszetowym w Polsce) to danie do którego zabierałem się chyba ze wszystkich na mojej liście do zrobienia.
Od kiedy zrobiłem je pierwszy raz pojawia się regularnie na moim stole - jest pyszne i w mojej ulubionej formie - ze ściętym białkiem a płynnym żółtkiem.
Poza tym, robi się je naprawdę prosto. Doskonale komponuje się z grzanką, np z serem (choć to wbrew klasyce)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

2 łyżki oliwy z oliwek

4 kromki chleba razowego

1½ łyżki octu jabłkowego

4 plasterki sera żółtego

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
273
13,7%
Bialko
13,8g
9,2%
Weglow...
17,9g
8,9%
Tluszcze
14,8g
24,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij jajka do dwóch osobnych misek lub szklanek i trzymaj je poza lodówką (najlepiej, żeby doszły do temperatury pokojowej)
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku (około 2 litrów)
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połóż na niej cztery kromki chleba
  4. Dodaj do niej 2 łyżki octu jabłkowego (ma delikatniejszy smak niż ocet spirytusowy)
  5. Wyłącz grzanie i włącz ponownie na małą temperaturę jak tylko przestaną odrywać się od dna duże bąbelki
  6. Mocno zamieszaj łyżką wodę, tak, żeby wytworzył się wir
  7. W środek wiru wlej jajko
  8. Jak tylko pierwsze zawinie się w koszulkę wlej drugie (lub jeśli robisz pierwszy raz to zrób najpierw jedno a potem drugie)
  9. Jajko gotuj 3 minuty (lub jeśli było prosto z lodówki to około 4 minut)
  10. Przełóż grzanki na drugą stronę, polej lekko oliwą i ułóż na nich po plasterku sera
  11. Zdejmij grzanki z patelni i ułóż na talerzach
  12. Jajka wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na grzankach
  13. Posyp lekko solą i pieprzem
  14. Podawaj póki jajko jest ciepłe
  15. To danie lepiej jeść sztućcami ;)


Grzanki z jajkami w koszulce Przepis

Grzanki z jajkami w koszulce Przepis