GRZANKI Z JAJKAMI W KOSZULCE Grzanki z jajkami w koszulce KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.88)4 Michał@MilionSmaków Jajko w koszulce, zwane inaczej jakiem poche (czy poszetowym w Polsce) to danie do którego zabierałem się chyba ze wszystkich na mojej liście do zrobienia. Od kiedy zrobiłem je pierwszy raz pojawia się regularnie na moim stole - jest pyszne i w mojej ulubionej formie - ze ściętym białkiem a płynnym żółtkiem. Poza tym, robi się je naprawdę prosto. Doskonale komponuje się z grzanką, np z serem (choć to wbrew klasyce) SKŁADNIKI 2 szt. jajek2 łyżki oliwy z oliwek4 kromki chleba razowego1½ łyżki octu jabłkowego4 plasterki sera żółtego2 szczypty soli2 szczypty mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 273 13,7% Bialko 13,8g 9,2% Weglow... 17,9g 8,9% Tluszcze 14,8g 24,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 660 33% Bialko 33,2g 22,1% Weglow... 43,2g 21,6% Tluszcze 35,7g 59,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbij jajka do dwóch osobnych misek lub szklanek i trzymaj je poza lodówką (najlepiej, żeby doszły do temperatury pokojowej) Zagotuj wodę w dużym garnku (około 2 litrów) Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połóż na niej cztery kromki chleba Dodaj do niej 2 łyżki octu jabłkowego (ma delikatniejszy smak niż ocet spirytusowy) Wyłącz grzanie i włącz ponownie na małą temperaturę jak tylko przestaną odrywać się od dna duże bąbelki Mocno zamieszaj łyżką wodę, tak, żeby wytworzył się wir W środek wiru wlej jajko Jak tylko pierwsze zawinie się w koszulkę wlej drugie (lub jeśli robisz pierwszy raz to zrób najpierw jedno a potem drugie) Jajko gotuj 3 minuty (lub jeśli było prosto z lodówki to około 4 minut) Przełóż grzanki na drugą stronę, polej lekko oliwą i ułóż na nich po plasterku sera Zdejmij grzanki z patelni i ułóż na talerzach Jajka wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na grzankach Posyp lekko solą i pieprzem Podawaj póki jajko jest ciepłe To danie lepiej jeść sztućcami ;)