GRZANY CYDR
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
To mój nowy zimowy hit - nie tak słodki i ciężki jak grzane wino a tak samo dobrze rozgrzewa. Do tego smak ma znacznie delikatniejszy, jabłkowy a dodatek przypraw i pomarańczy nadaje mu lekko korzennego posmaku. Idealny na długie, zimowe wieczory z książką lub w rodzinnym gronie.
Pamiętajcie, że pijąc cydr wspieracie polskich producentów jabłek.


SKŁADNIKI

1 l cydru

pół pomarańczy

3 szt. goździków

szczypta kardamonu

szczypta cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
350
17,5%
Bialko
0,1g
0,1%
Weglow...
87,4g
43,7%
Tluszcze
0g
0%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do dużego garnka wlej cydr
  2. Dodaj pokrojoną w cząstki pomarańczę (lekko wyciśnij z nich sok do garnka) i przyprawy. 
  3. Podgrzewaj aż będzie bardzo ciepłe ale nie zagotowuj. 


Grzany cydr Przepis

Grzany cydr Przepis