GUACAMOLE Z AVOCADO Guacamole z avocado KATEGORIE Wegetariańskie Kuchnia meksykańska Dodatki Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)2 Michał@MilionSmaków Guacamole to pasta z avocado, która pochodzi z meksyku. Najczęściej podawana jest z nachos - u nas można podawać z grzankami z chleba - smakuje równie wybornie. Może też stanowić dodatek do dań obiadowych - jak chili con carne. SKŁADNIKI 2 szt. awokadopół cebulipół limonki4 szt. pomidorów (koktajlowych)1 łyżka nasion kolendryszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 69 3,5% Bialko 1,4g 0,9% Weglow... 5,3g 2,6% Tluszcze 5,4g 9% 100g Na porcję (zmień) kCal 425 21,2% Bialko 8,5g 5,7% Weglow... 32,4g 16,2% Tluszcze 33,3g 55,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Przeciąć awokado na pół, wyjąć pestkę.Miąższ wybrać łyżeczką, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z połowy limonkiCebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać z awokadoDoprawić solą i posypać kolendrą Podawać z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi