GUACAMOLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM Guacamole z grillowanym kurczakiem KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Kolacje Kuchnia meksykańska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.2)33 Michał@MilionSmaków Guacamole to bardzo popularne danie - dodatek w kuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczakaprzyprawa do kurczaka1 pomidor (duży)2 szt. awokado (duże)pół cebuli1 łyżka nasion kolendrypół łyżeczki soliszczypta kminu rzymskiego (kuminu) (mielonego)szczypta papryki chilli mielonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 148 7,4% Bialko 4,9g 3,2% Weglow... 9,1g 4,6% Tluszcze 11g 18,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 661 33% Bialko 21,7g 14,5% Weglow... 40,9g 20,4% Tluszcze 49,4g 82,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Sparz pomidora i obierz skórkę Posiekaj go na drobne kawałki Wyciśnij sok z limonki do miski Przekrój oba awokado na pół Wyciągnij pestkę i obierz ze skórki Pokrój na małe kawałki i wrzuć do soku z limonki (żeby nie zrobiło się brązowe) Dokładnie rozgnieć awokado widelcem Drobno posiekaj cebulę i kolendrę Dodaj pomidory, cebulę, kolendrę, sól, kumin i chilli Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki Kurczaka umyj i natrzyj przyprawą do kurczaka Smaż na patelni grilowej po 5 - 7 minut z każdej strony (lub na grillu kontaktowym przez 5 minut) Podawaj guacamole razem z gorącym kurczakiem