GULASZ WOŁOWY Gulasz wołowy KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia węgierska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 130 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.67)3 Beata@MilionSmaków Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomidory i ziemniaki wraz z przyprawami tworzą sycący posiłek w sam raz na tę porę roku. SKŁADNIKI 600 g wołowiny150 g cebuli150 g czerwonej papryki1 kg ziemniaków150 g pomidorów (lub 50g koncentratu pomidorowego)1 ząbek czosnku świeżegopapryka ostra mielona (proszek)majeranekkmineksólolej roślinnywoda Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 96 4,8% Bialko 10,5g 7% Weglow... 7,2g 3,6% Tluszcze 2,5g 4,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 330 16,5% Bialko 36g 24% Weglow... 24,8g 12,4% Tluszcze 8,5g 14,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.W dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso, cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kminek, majeranek, sól i dokładnie wymieszać. Podlać paroma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem.W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać odparowaną wodę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką i pomidorami. Dodać warzywa gdy mięso zacznie mięknąć (po około 1,5 godzinie duszenia) i dolać tyle wody aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę. Gotować aż warzywa zmiękną.Gulasz najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.