GULASZ WOŁOWY Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 280 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.78)
Odkąd zaopatrzyliśmy się w porządny żeliwny kociołek, gotowanie na ognisku stało się jeszcze przyjemniejsze. Teraz to stały punkt programu nie tylko latem, ale w zasadzie o każdej porze roku. Jedzenie, które przez kilka godzin dusi się w szczelnie zamkniętym kociołku na żywym ogniu, dostarcza nie tylko walorów smakowych ale i sporo frajdy - zwłaszcza jeżeli jesteście zwolennikami tzw. slow cooking.
Dziś przepis dla leniwych - wszystkie składniki kroimy, wrzucamy do kociołka, doprawiamy i dusimy przez kilka godzin. Potem zdejmujemy z ognia i gotowe!


SKŁADNIKI

2 łyżki oleju rzepakowego (do nasmarowania kociołka)

600 g wołowiny

100 g wędzonego boczku

cebula

200 g pieczarek

2 szt. marchewek

2 szt. selera naciowego (pojedyncze łodygi)

400 g przecieru pomidorowego

3 szt. ogórka kiszonego

sól

pieprz czarny mielony

papryka wędzona mielona

liść laurowy

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Przed użyciem nasmaruj kociołek dowolnym olejem
  2. Wszystkie składniki (z wyjątkiem kiszonych ogórków) pokrój i wrzuć do kociołka. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  3. Kociołek szczelnie zamknij i postaw na kratce zawieszonej na ognisku. 
  4. Duś na ogniu przez ok. 4-5 godzin. Po tym czasie sprawdź czy mięso jest miękkie (powinno się rozpadać). 
  5. Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki i wymieszaj. 


Gulasz wołowy z kociołka żeliwnego Przepis

Gulasz wołowy z kociołka żeliwnego Przepis