HALLOUMI ZE SZPINAKIEM I WINEGRETEM MALINOWYM Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Sałatki Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)8 Michał@MilionSmaków Halloumi świetnie nadaje się do grillowania - to twardy ser, który w wysokiej temperaturze nie topi się, tylko przypieka (podobnie jak polskie oscypki). Z tego powodu często gości na moim stole w sezonie grillowym ;) Dziś będzie podany z młodym szpinakiem i sosem winegret w wersji malinowe - warto wypróbować to połączenie u siebie w domu. SKŁADNIKI Sos¾ szklanki malin3 łyżki wody1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka oliwy z oliwek¼ łyżeczki mielonego pieprzu¼ łyżeczki soli2 łyżeczki pasty tahiniSałatka1 ser halloumi2 szczypty soli2 szklanki świeżego szpinaku1½ łyżki oliwy truflowej PRZYGOTOWANIE Zacznij od przygotowania sosu winegret. Do blendera wsyp maliny, wlej wodę, ocet i oliwę i dodaj sól, pieprz oraz tahini. Zmiksuj na gładką masę (jeśli chcesz, żeby sos był gładki to przetrzyj go przez sitko - ja zazwyczaj tego nie robię) Rozgrzej patelnię grillową (lub rozpal grilla) i posmaruj kratkę lub patelnię oliwą. Przetnij halloumi wzdłuż na dwa plastry po pół centymetra. Połóż ser na grillu lub patelni i podgrzewaj na każdej stronie około 5 minut. W między czasie umyty szpinak włóż do miski i dodaj do niego oliwę i sól. Wymieszaj lub wstrząśnij i przełóż na talerze. Na szpinaku połóż halloumi i polej go sosem. Podawaj póki gorące ;)