HAMBURGER Z CZARNEGO ANGUSA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SOSEM A'LA BIG MAC
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.62)
Szczyt sezonu grillowego. Warto się pokusić o zrobienie hamburgerów, na przykład z grilla. Ważny jest dobór składników i ich kompozycja.
Udało mi się kupić mięso z czarnego Angusa, które według mnie jest nieporównywalnie lepsze od tradycyjnej wołowiny jaką mamy w sklepach. Ten gatunek to jeden ze światowej czołówki dobrego smaku. A jeśli już mamy tak dobrą podstawę hamburgera to wypada przyłożyć się też do dodatków. Świeże warzywa, czerwona cebula z delikatną nutą miodu i klasyka sosów hamburgerowych - sos Big Mac.
Ciężko się oprzeć takiej kompozycji.


SKŁADNIKI

Mięso

500 g antrykotu z Angusa

pół cebuli

2 szczypty mielonego pieprzu

1 łyżka masła

Sos

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka cebuli

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżeczka ogórków konserwowych

pół łyżeczki białego cukru

¼ łyżeczki białego octu winnego

szczypta czosnku mielonego

Dodatki

2 liście sałaty masłowej

2 szt. cebuli czerwonej

1 łyżka miodu

2 liście sałaty masłowej

2 plasterki pomidorów

2 plasterki sera cheddar

2 plasterki wędzonego boczku

1 łyżka masła

2 szt. bułki grahamki

PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekajcie pół cebuli
  2. Rozgrzejcie masło na patelni i wrzućcie cebulę
  3. Smażcie aż się zeszkli i odstawcie do ostygnięcia
  4. Teraz trzeba zmielić antrykot z Angusa, chyba że już kupiliście zmielony
  5. Do mięsa dodajcie cebulę i wymieszajcie
  6. Zróbcie sos Big Mac zgodnie z naszym przepisem
  7. Pokrójcie czerwoną cebulę w plasterki
  8. Przełóżcie ją na patelnię i smażcie około 5 minut aż będzie miękka
  9. Dodajcie miód i mieszając smażcie jeszcze 2 minuty
  10. Odstawcie do ostygnięcia
  11. Podzielcie mięso na 2 części i uformujcie z nich okrągłe kotlety
  12. Przetnijcie bułki na pół
  13. Włóżcie bułki na grilla przeciętą częścią na dół i połóżcie obok mięso
  14. Jeśli robicie w domu to bułlki włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni rozciętą częścią do góry a mięso na rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu)
  15. Mięso smażymy po 3 minuty z każdej strony na grillu lub po 4 minuty z każdej strony na patelni
  16. Bułki zdejmujemy po 4 - 5 minutach jak zrobią się lekko brązowe
  17. Na dolnej części bułki połóż sałatę a na niej plasterki boczku
  18. Połóż na nim mięso i rozsmaruj sos
  19. Ułóż na tym czerwoną cebulę i plasterki pomidora
  20. Na nim ser cheddar
  21. Przykryj górą bułki


Hamburger z czarnego Angusa z karmelizowaną cebulą i sosem a'la Big Mac Przepis

Hamburger z czarnego Angusa z karmelizowaną cebulą i sosem a'la Big Mac Przepis