HAMBURGER Z PRAŻONĄ CEBULĄ, SALSĄ OGÓRKOWĄ I BBQ


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Hamburger to proste danie, ale zazwyczaj staram się wykazać przy nim kreatywnością (mimo, że mam swoje ulubione kompozycje dodatków).
Dziś tradycyjny wołowy burger w pszennej bułce, ale z chrupiącą prażoną cebulką, ostrym sosem barbecue, małą ilością majonezu, serek rokpol, świeżymi warzywami i ogórkiem z dodatkiem balsamico truflowego.
Spróbujcie, bardzo ciekawa kompozycja ;)


SKŁADNIKI

250 g mięsa mielonego wołowego

pół cebuli

2 szczypty soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka ketchupu

1 łyżka musztardy dijon

pół łyżki sosu worcestershire

1 łyżka masła

1 łyżeczka octu balsamicznego

pół świeżego ogórka szklarniowego

2 szt. bułki pszenne

2 łyżki ostrego sosu barbecue

2 liście sałaty masłowej

4 plasterki pomidorów

4 plasterki sera rokpol

2 łyżki majonezu

2 łyżki prażonej cebuli

PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj drobno cebulę.
  2. Rozpuść masło na patelni.
  3. Wrzuć cebulę i podsmażaj około 5 minut aż się zeszkli.
  4. Przełóż mięso do miski.
  5. Dodaj ketchup, musztardę, sos worcestershire i cebulę.
  6. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Ogórki drobno posiekaj, posól i skrop octem balsamicznym.
  8. Mięso rozdziel na dwie części i uformuj kotlety.
  9. Połóż je na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu i smaż po 5 minut z każdej strony.
  10. Na drugie 5 minut obok kotletów połóż plasterki boczku.
  11. Bułki przetnij na pół i włóż na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
  12. Dolne części bułek posmaruj sosem BBQ.
  13. Ułóż sałatę i pomidora.
  14. Połóż gorące mięso a na nim ser rokpol.
  15. Posyp salsą ogórkową.
  16. Górne części bułek posmaruj majonezem i posyp prażoną cebulką.


Hamburger z prażoną cebulą, salsą ogórkową i bbq Przepis

Hamburger z prażoną cebulą, salsą ogórkową i bbq Przepis

Hamburger z prażoną cebulą, salsą ogórkową i bbq Przepis

DODAJ KOMENTARZ