HAMBURGERY WOŁOWE Z SOSEM A'LA BIG MAC
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.7)
Hamburgery wołowe to danie, które smakuje z wieloma dodatkami. Kluczowe jednak w dobrych hamburgerach są sosy - to one decydują o niepowtarzalności i głębi smaku. Dziś sos a'la Big Mac - majonezowo-musztardowy, charakterystyczny i kultowy. Sos z tego przepisu smakuje podobnie do oryginału a nawet... hmm... lepiej dzięki zamianie ogórków marynowanych na rydze ;)


SKŁADNIKI

2 szt. bułki pełnoziarniste z ziarnami

500 g mięsa mielonego wołowego

cebula (dość mała)

2 ząbki czosnku świeżego

2 plasterki sera żółtego

2 łyżki ketchupu

4 plasterki pomidorów

2 plasterki wędzonego boczku (duże)

2 liście sałaty masłowej

sól

pieprz czarny mielony

Sos

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka cebuli (można zostawić z tej dodawanej do mięsa)

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

rydz (marynowany)

pół łyżeczki białego cukru

¼ łyżeczki octu balsamicznego

szczypta czosnku mielonego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
184
9,2%
Bialko
12,1g
8,1%
Weglow...
9,3g
4,7%
Tluszcze
10,7g
17,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso dokładnie wymieszać z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  2. Doprawić solą i pieprzem
  3. Uformować kotlety wielkości dłoni i grubości około pół centymetra (jeśli bułki macie podłużne jak ja, to można nadać im taki kształt zamiast klasycznego okrągłego)
  4. Rozgrzać patelnię i położyć na niej burgery dociskając lekko żeby się równo wysmażyły
  5. Po około 4 minutach przewrócić burgery na drugą stronę i położyć obok przecięte na pół plasterki boczku
  6. Bułki przeciąć na pół i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 5 minut
  7. Dolne części bułek posmarować ketchupem (nie za dużo żeby nie przyćmił smaku sosu)
  8. Na ketchup położyć plaster sera i gorącego kotleta (ser na kotlecie lepiej wygląda, ale między kotletem a bułką ładniej się roztapia)
  9. Na górnej połowie bułek położyć liście sałaty, na nich plasterki pomidorów
  10. Na pomidorach ułożyć plasterki podsmażonego boczku i polać je sosem a'la Big Mac
  11. Po złożeniu hamburgery są gotowe do jedzenia (choć ciężko tak szeroko otworzyć usta) ;)
Sos:
  1. Do miseczki wrzucić łyżeczkę bardzo drobno posiekanej cebuli
  2. Dodać 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy i dokładnie wymieszać
  3. Drobno posiekać marnowanego rydza i dodać do miseczki
  4. Doprawić cukrem, octem i czosnkiem mielonym
  5. Bardzo dokładnie wymieszać rozcierając lekko łyżką o ścianki miski


Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac Przepis

Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac Przepis

Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac Przepis