IMBIROWA OWSIANKA Z GRUSZKAMI Imbirowa owsianka z gruszkami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4)1 Michał@MilionSmaków Prosta owsianka która zawsze świetnie smakuje a w chłodne dni dodatkowo rozgrzewa (cóż, może rzeczywiście nie trzeba jej jeść w gorące letnie dni). Bazuje na klasycznym połączeniu imbiru (najlepiej świeżego) z pysznymi, soczystymi gruszkami. SKŁADNIKI 1 łyżka świeżego imbiru¾ szklanki płatków owsianych1½ szklanki mleka owsianego2 szt. gruszek konferencja2 szczypty cynamonu (opcjonalnie) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 85 4,3% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 15,1g 7,5% Tluszcze 1,7g 2,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 310 15,5% Bialko 7,6g 5,1% Weglow... 54,7g 27,4% Tluszcze 6,1g 10,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz i drobno posiekaj świeży imbir. Wrzuć go do małego garnka i lekko podsmaż (aż będzie czuć zapach imbiru). Wsyp płatki owsiane i wlej mleko. Gotuj od czasu do czasu mieszając około 8 - 10 minut aż owsianka przybierze dobrą konsystencję (każdy lubi trochę inaczej - jak z jajecznicą). Pokrój gruszki w plasterki i kilka (2-3) plasterki w kostkę - resztę w paski. Kostki dodaj do owsianki i gotuj jeszcze 2 minuty. Przełóż do talerzy i wyłóż resztę gruszek. Możesz delikatnie posypać cynamonem.