INDYJSKI KURCZAK MUGHLAI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 4)
Oryginalny przepis na to danie znalazłam w książce Nigelli Lawson. Z początku budził moje obawy z uwagi na dużą ilość składników z pozoru nie pasujących do dań mięsnych. Ale ciekawość zwyciężyła i postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby.
Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać.
Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania i wręcz zyskujące wtedy na smaku - warto przygotować większą porcję na kilka dni.


SKŁADNIKI

1½ kg udek z kurczaka

125 ml wody

250 ml jogurtu greckiego

250 ml bulionu warzywnego

125 ml śmietany kremówki 36%

75 g płatków migdałowych

4 łyżki migdałów (mielonych)

2 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka świeżego imbiru

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka nasion kolendry (zmielonej)

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

1 łyżeczka kardamonu

pół łyżeczki cynamonu

2 szt. liści laurowych

4 szt. goździków

1 łyżka białego cukru

1 łyżeczka soli

olej rzepakowy (do smażenia)

ryż naturalny (brązowy) (opcjonalnie jako dodatek)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
159
8%
Bialko
11,8g
7,9%
Weglow...
2,9g
1,5%
Tluszcze
11g
18,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W miseczce wymieszaj starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę chillikolendrę (jeżeli masz w ziarenkach - rozetrzyj ją w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy). Dodaj zmielone migdały i wodę. Całość zmiksuj. 
  2. Udka kurczaka umyj, oddziel pałki od podudzi. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kurczaki, obsmaż je z wszystkich stron i przełóż na talerz. 
  4. Do dużej brytfanny wrzuć kardamon, cynamon, liście laurowe i goździki. Wlej tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa. Dodaj drobno pokrojone cebule i podsmażaj aż zmiękną (nie przysmażaj za mocno!). 
  5. Przełóż do brytfanny zmiksowaną pastę migdałową i smaż przez chwilę aż będzie złota.
  6. Dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Następnie dolej bulion i śmietanę
  7. Dorzuć obsmażone udka kurczaka, zlej soki z talerza, po czym oprósz wszystko cukrem i solą.
  8. Danie przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 45 minut aż mięso będzie całkiem miękkie.
  9. W międzyczasie na suchej patelni upraż płatki migdałów i ewentualnie ugotuj ryż
  10. Danie podawaj z ryżem, oprószone uprażonymi migdałami


Indyjski kurczak Mughlai Przepis

Indyjski kurczak Mughlai Przepis

Indyjski kurczak Mughlai Przepis