JABŁKA W CIEŚCIE Jabłka w cieście KATEGORIE Śniadania Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.13)27 Michał@MilionSmaków Kolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem. SKŁADNIKI 2 szt. jabłek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka 2%1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder (do posypania)olej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 132 6,6% Bialko 4,3g 2,9% Weglow... 24,7g 12,3% Tluszcze 1,7g 2,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 323 16,2% Bialko 10,5g 7% Weglow... 60,4g 30,2% Tluszcze 4,1g 6,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbij jajka do sporej miskiDodaj mąkę i mlekoDosyp proszek do pieczeniaWymieszaj widelcem lub mikserem aż masa będzie jednolitaJabłka obierz i potnij w plasterki grubości około pół centymetraNa patelni rozgrzej olejWrzucaj po plasterku jabłka do miski i przewracaj je kilka razy aż się dobrze obtoczy w cieścieSmaż na średnim ogniu po około 5 minut z każdej stronyPrzed podaniem połóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczuCukrem pudrem posyp już na talerzach tuż przed dodaniem