JABŁKA W CIEŚCIE Jabłka w cieście KATEGORIE Śniadania Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.17)57 Michał@MilionSmaków Kolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem. SKŁADNIKI 2 szt. jabłek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka 2%1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder (do posypania)1⁄3 szklanki oleju rzepakowego (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 186 9,3% Bialko 4g 2,7% Weglow... 22,9g 11,5% Tluszcze 8,8g 14,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 491 24,6% Bialko 10,5g 7% Weglow... 60,4g 30,2% Tluszcze 23,1g 38,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbij jajka do sporej miski Dodaj mąkę i mleko Dosyp proszek do pieczenia Wymieszaj widelcem lub mikserem aż masa będzie jednolita Jabłka obierz i potnij w plasterki grubości około pół centymetra Na patelni rozgrzej olej Wrzucaj po plasterku jabłka do miski i przewracaj je kilka razy aż się dobrze obtoczy w cieście Smaż na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony Przed podaniem połóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu Cukrem pudrem posyp już na talerzach tuż przed dodaniem