JAGLANKA Z BANANEM I SOSEM ORZECHOWO-KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Od kiedy odkryłem sos zrobiony z masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny zaczął się pojawiać na moim stole regularnie. Zwłaszcza na śniadania w towarzystwie jaglanki, do której bardzo pasuje oraz owoców sezonowych. A kiedy sezonu nie ma to banana, jabłka lub mango.


SKŁADNIKI

pół szklanki płatków jaglanych

szczypta soli

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżeczka miodu

2 łyżki masła orzechowego

3 łyżki syropu klonowego

2 łyżki soku z cytryny

banan

2 łyżki orzechów brazylijskich (macadamia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
141
7%
Bialko
3,4g
2,2%
Weglow...
20,1g
10%
Tluszcze
5,8g
9,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wsyp płatki jaglane
  2. Dodaj szczyptę soli i wlej mleko migdałowe
  3. Gotuj od czasu do czasu mieszając na małym ogniu około 7 minut (bez przykrycia) aż zgęstnieje
  4. Tuż przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę miodu
  5. W między czasie przygotuj sos
  6. Przełóż masło orzechowe do miski i wlej syrop kolonowy
  7. Dokładnie wymieszaj rozcierając masło o ścianki aż przybierze konsystencję emulsji
  8. Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj
  9. Pokrój banana w plasterki i posiekaj orzechy
  10. Gorącą jaglankę przełóż do talerzy
  11. Wlej sos i przełóż banana
  12. Posyp orzechami

Pomysł na sos orzechowo-klonowy pochodzi z bloga Kwestia Smaku


Jaglanka z bananem i sosem orzechowo-klonowym Przepis