JAGLANKA Z BANANEM I SOSEM ORZECHOWO-KLONOWYM Jaglanka z bananem i sosem orzechowo-klonowym KATEGORIE Śniadania Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.33)6 Michał@MilionSmaków Od kiedy odkryłem sos zrobiony z masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny zaczął się pojawiać na moim stole regularnie. Zwłaszcza na śniadania w towarzystwie jaglanki, do której bardzo pasuje oraz owoców sezonowych. A kiedy sezonu nie ma to banana, jabłka lub mango. SKŁADNIKI pół szklanki płatków jaglanychszczypta soli1 szklanka mleka migdałowego1 łyżeczka miodu2 łyżki masła orzechowego3 łyżki syropu klonowego2 łyżki soku z cytryny1 banan2 łyżki orzechów brazylijskich (macadamia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 141 7% Bialko 3,4g 2,2% Weglow... 20,1g 10% Tluszcze 5,8g 9,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 421 21,1% Bialko 10,1g 6,7% Weglow... 60g 30% Tluszcze 17,3g 28,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do garnka wsyp płatki jaglane Dodaj szczyptę soli i wlej mleko migdałowe Gotuj od czasu do czasu mieszając na małym ogniu około 7 minut (bez przykrycia) aż zgęstnieje Tuż przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę miodu W między czasie przygotuj sos Przełóż masło orzechowe do miski i wlej syrop kolonowy Dokładnie wymieszaj rozcierając masło o ścianki aż przybierze konsystencję emulsji Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj Pokrój banana w plasterki i posiekaj orzechy Gorącą jaglankę przełóż do talerzy Wlej sos i przełóż banana Posyp orzechami Pomysł na sos orzechowo-klonowy pochodzi z bloga Kwestia Smaku