JAGLANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.93)
Jaglanka często zastępuje owsiankę na moim stole w porze śniadania. Jest dobrą alternatywą i tak samo jak owsianka jest dobrą bazą do owocowego śniadania.
Dziś klasyka - jabłko z delikatną nutą cynamonu z dodatkiem cukru trzcinowego.


SKŁADNIKI

2 szt. jabłek

pół szklanki płatków jaglanych

1 szklanka mleka 2%

szczypta soli

2 łyżki cukru trzcinowego

2 szczypty cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
85
4,2%
Bialko
2,2g
1,5%
Weglow...
16g
8%
Tluszcze
1,2g
2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp płatki jaglane do garnka
  2. Wlej mleko i dodaj szczyptę soli
  3. Zagotuj często mieszając i gotuj jeszcze między 3 a 5 minut w zależności od tego czy wolisz płynną czy gęstą jaglankę
  4. Przełóż danie na talerze
  5. Posyp cukrem
  6. Jabłka pokrój w kawałki i ułóż na jaglance
  7. Całość posyp cynamonem


Jaglanka z jabłkiem i cynamonem Przepis

Jaglanka z jabłkiem i cynamonem Przepis