JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Jesienna jaglanka, która rozgrzewa i poprawia humor. Zrobiona z płatków jaglanych, więc szybsza niż z kaszy z dodatkiem gruszek, które smażyły się w maśle i odrobinie wermutu z dodatkiem cukru.
No i oczywiście świeży imbir w tle ;)


SKŁADNIKI

2 szt. gruszek konferencja

2 łyżki masła klarowanego

3 łyżki wermutu białego

¾ szklanki płatków jaglanych

1¼ szklanki mleka migdałowego

2 szczypty soli

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki soku z cytryny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
115
5,7%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
15,3g
7,7%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój gruszki w dość dużą kostkę (taką na jeden kęs).
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć gruszki.
  3. Jak puszczą sok dolej wermut.
  4. W między czasie możesz gotować płatki jaglane w mleku migdałowym
    1. wrzuć płatki do garnka
    2. lekko posól
    3. Wlej mleko i dodaj starty na drobnej tarce imbir
    4. gotuj dość często mieszając około 8 - 10 minut na średnim ogniu
  5. Do płynu, który jest na patelni z gruszkami wsyp cukier i poczekaj aż się rozpuści.
  6. Polewaj gruszki sokiem z cukrem aż będą miękkie.
  7. Wyłóż jaglankę na talerzy i polej gruszkami razem z sokiem.
  8. Pokrop sokiem z cytryny.


Jaglanka z karmelizowanymi gruszkami Przepis

Jaglanka z karmelizowanymi gruszkami Przepis