JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI Jaglanka z karmelizowanymi gruszkami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.5)3 Michał@MilionSmaków Jesienna jaglanka, która rozgrzewa i poprawia humor. Zrobiona z płatków jaglanych, więc szybsza niż z kaszy z dodatkiem gruszek, które smażyły się w maśle i odrobinie wermutu z dodatkiem cukru. No i oczywiście świeży imbir w tle ;) SKŁADNIKI 2 szt. gruszek konferencja2 łyżki masła klarowanego3 łyżki wermutu białego¾ szklanki płatków jaglanych1¼ szklanki mleka migdałowego2 szczypty soli1 łyżeczka świeżego imbiru1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki soku z cytryny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 115 5,7% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 15,3g 7,7% Tluszcze 5,2g 8,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 430 21,5% Bialko 7,8g 5,2% Weglow... 57,3g 28,7% Tluszcze 19,6g 32,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokrój gruszki w dość dużą kostkę (taką na jeden kęs). Na patelni rozgrzej masło i wrzuć gruszki. Jak puszczą sok dolej wermut. W między czasie możesz gotować płatki jaglane w mleku migdałowym wrzuć płatki do garnka lekko posól Wlej mleko i dodaj starty na drobnej tarce imbir gotuj dość często mieszając około 8 - 10 minut na średnim ogniu Do płynu, który jest na patelni z gruszkami wsyp cukier i poczekaj aż się rozpuści. Polewaj gruszki sokiem z cukrem aż będą miękkie. Wyłóż jaglankę na talerzy i polej gruszkami razem z sokiem. Pokrop sokiem z cytryny.