JAGLANKA ZE ŚWIEŻYMI TRUSKAWKAMI Jaglanka ze świeżymi truskawkami KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Owocowe pyszności Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.17)3 Michał@MilionSmaków Płatki jaglane są dobrą konkurencją dla płatków owsianych. Robi się je nawet nieco szybciej na śniadanie niż tradycyjną owsiankę, smakuje podobnie, a jest zdrowsza i posiada więcej składników odżywczych. Oczywiście sama jaglanka na śniadanie nie wystarczy - trzeba dobrać do niej odpowiednie dodatki, jak na przykład świeże truskawki i małą ilość cukru trzcinowego. Warto też poeksperymentować z mlekiem na którym będziemy ją gotować. Krowie mleko można zastąpić, na przykład jak w tym przepisie mlekiem sojowym o smaku waniliowym. Smakuje lepiej ;) SKŁADNIKI 1 szklanka mleka sojowego waniliowegopół szklanki płatków jaglanychszczypta soli2 łyżeczki cukru trzcinowego1 szklanka truskawek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 85 4,2% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 14,5g 7,3% Tluszcze 1,5g 2,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 209 10,4% Bialko 7,7g 5,2% Weglow... 35,7g 17,9% Tluszcze 3,7g 6,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wsyp płatki jaglane do garnka i zalej je mlekiemPrzypraw szczyptą soliZagotuj od czasu do czasu mieszającGotuj między 3 a 5 minut często mieszając (czas zależy od tego jaką konsystencję lubisz najbardziej, czy bardziej płynną, czy gęstą)Przełóż jaglankę na talerzePosyp cukremPotnij truskawki na plasterki (jeśli są duże to jeszcze na pół) i ułóż na talerzachPodawaj póki ciepłe (chociaż na zimno też ma swój urok)