JAGODZIANKI DROŻDŻOWE Jagodzianki drożdżowe KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN LICZBA PORCJI 25 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Kasia@MilionSmaków Niezawodny przepis na pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe jagodzianki, z którego korzystam od lat. Niezmiennie zachwyca zarówno mnie, jak i moich gości. Przygotowanie jest dość czasochłonne (ciasto trzeba przygotować dzień przed pieczeniem) ale efekt końcowy wynagradza włożony trud. W sezonie "jagodowym" polecam wykorzystać świeże jagody. Poza sezonem wykorzystuję zaprawione - wówczas należy pamiętać żeby dobrze je odcedzić. SKŁADNIKI Nadzienie1 szklanka jagód (świeże lub zaprawione)4 łyżki cukru pudruCiasto500 g mąki pszennej20 g drożdży (koniecznie świeże)250 g masła (w żadnym wypadku margaryna!)40 g białego cukru (drobny)5 szt. jajek2 łyżki wody (ciepła)szczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 322 16,1% Bialko 6,6g 4,4% Weglow... 33,7g 16,8% Tluszcze 17,8g 29,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 176 8,8% Bialko 3,6g 2,4% Weglow... 18,5g 9,2% Tluszcze 9,8g 16,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy dzień przed pieczeniem:Wyjąć z lodówki masło aby zmiękło. Nie rozpuszczać na patelni bo będzie trudno połączyć je z ciastem.W szklance wymieszać ciepłą wodę z drożdżami. Odstawić na kilkanaście minut.W dużej misce wyrabiać ręką mąkę, cukier, sól, jajka i drożdże. Wyrabiać dokładnie przez przynajmniej 10 minut. Nie dosypywać mąki.Stopniowo dodając miękkie masło wyrabiać dalej ręką około 10 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Po upłynięciu około 1,5h uderzyć ciasto pięścią i odstawić na noc do lodówki.W dniu pieczenia:Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadratowe części. Nie rozwałkowywać na zbyt cienko żeby jagody za mocno nie wyciekały.Na każdy z kwadratów wyłożyć łyżeczkę umytych jagód, posypać cukrem pudrem i zawinąć - bardzo dokładnie, składając rogi do środka. Następnie uformować w dłoniach owalne kształty. Bardzo ważne jest dokładne zlepienie ciasta. Jagodzianki układać na blaszce, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie posmarować wierzchy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (z termoobiegiem). Piec około 15 minut.Podawać udekorowane delikatnie lukrem. Można mrozić lub po kilku dniach podawać podgrzane w piekarniku.