JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ I SZCZYPIORKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.3)
Kolejna porcja klasyki na naszym blogu. Tym razem polska jajecznica na kiełbasie z dodatkiem świeżego szczypiorku. Wymarzone śniadanie. Proste, szybkie i chyba... dobrze znane każdemu z nas ;)


SKŁADNIKI

kiełbasa

cebula dymka

6 szt. jajek

13 łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki ostrej papryki mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój kiełbasę w kostkę (najszybciej przekroić ją wzdłuż na pół, a następnie znów na pół i wtedy w kawałki).
  2. Teraz pokrój drobno dymkę a szczypiorek w plasterki.
  3. Wrzuć kiełbasę na patelnię i mieszaj od czasu do czasu, żeby wytopił się tłuszcz.
  4. Wtedy dorzuć cebulę.
  5. W między czasie wbij jajka do miski.
  6. Dodaj pieprz, sól, ostrą paprykę i wymieszaj.
  7. Wlej jajka na patelnię i smaż cały czas mieszając.
  8. Jak już mniej więcej połowa bedzie ścięta dodaj szczypiorek (wtedy na koniec zostanie jędrny).
  9. Zdejmij kiedy będzie miała odpowiednią dla ciebie konsystencję (dla mnie jest jeszcze lekko płynna, ale z zestalonym białkiem).


Jajecznica z kiełbasą i szczypiorkiem Przepis